Runda former med dansk möbeldesign

ikea-dining-room-ideasDansk design skiljer sig generellt sätt inte så mycket från svensk design. När man hör ordet är det kanske vanligt att man tänker på smala, lite rundare möbler, vilket är just det som kännetecknar den danska designen på möbler.

Designers som tar fram möbler ur just den danska designen väljer ofta att använda sig av mörkt läder, runda former på t.ex. bord eller stolar eller trä. Designen är stilren och klassisk och är skapad för de personer som önskar inreda sitt hem i den mer moderna stilen. En annan viktig del i denna typ av design är att använda sig av metall. Det vanligaste är då att möblerna har någon typ av metalldekor eller att just benen på stolar och bord är i metall.

Den tidlösa, danska designen används flitigt av både danskarna själva, men även mycket av människor i andra länder. I Danmark är det mycket vanligt att möblerna tillverkas av en snickare och den starka snickeritradition som landet har, har bidragit till många härliga och vackra designer.

Stilen för dessa möbler utvecklades starkt under 1950-talet av två olika herrar. Det var Hans Wegner och Arne Jacobsson som influerades av den tyska Bauhausskolan och därefter tog det ett steg längre genom att sätta en mer personlig prägel på möblerna.

Om du frågar en dansk om hur deras hem ser ut, är det nog många som kommer att ge dig samma typ av förklaring. Danskarna brinner för att ha ett enkelt inrett hem med personliga inslag. Att använda sig av naturliga material och dova toner är något som danskarna är experter på och här gäller det att mixa ljuskällor med en bra funktion för att få fram det mest optimala för ens hem.

Den danska stilen kanske inte passar alla i smaken, men få kan nog argumentera emot att det är en klassisk stil som kan fungera (och har fungerat) i många år till. På många sätt kan man se kopplingar mellan den danska stilen och den svenska. Just design är inte det enda som laget har gemensamt och inom många olika områden är vi starka konkurrenter. Detta gäller inte främst på idrottsplanen där man många gånger har gjort upp i tuffa kamper. Exempel på detta är till exempel i kval till större mästerskap som EM eller VM.

ADD YOUR COMMENT