Svensk möbeldesign

4843838252_8d13ba43c2_bI Sverige var det ovanligt med någon speciell estetisk design för möbler före 1800-talet. Möbler präglades då av vad man idag kallar allmoge. Dessa möbler var oftast tillverkade av de som bodde i huset och var rent praktiskt tillverkade. Om man hade råd och ville ha finare möbler kunde finsnickare tillverka dessa. Oftast var de kringresande och tillverkade möbler direkt på plats. Således är mycket av dessa möbler anpassade efter just det huset där de byggdes.

I början av 1900-talet började företag som tillverkade möbler att anlita professionella formgivare. Det är först då som dessa designers blir kända och till viss del uppskattade. De viktigaste möbeldesigners i Sverige var bland annat Carl Malmsten, Bruno Mathsson och Yngve Ekström. Malmsten hade visst internationellt erkännande då han bland annat inredde Waldorf Astoria i New York.

En av de absolut största möbelklassikerna i Sverige är Yngve Ekströms “Lamino”. Detta är en svängd fåtölj som tillverkats i över 250 000 exemplar. Ekström experimenterade med olika former, linjer och material under flera år innan han tillverkade Lamino. Denna fåtölj var ett tidigt exempel på en monteringsbar möbel. Lamino kunde således packas i ett relativt platt paket och skickas till kunder som själva enkelt färdigställde möbeln. Just möbler som man delvis får montera själv är något som svenska möbler är kända för än idag.

En annan svensk klassiker är Bruno Mathssons “Pernilla”. Detta är en liggstol som är döpt efter journalisten Pernilla Tunberger efter en intervju hon genomförde med Mathsson. Tillsammans med Lamino är Pernilla en av de mest igenkända möblerna i Sverige. Det finns även liknande stolar och liggstolar som tillverkas av stora företag som fortfarande exporteras världen över,

I nutid räknas olika funktionella möbler som stringhylla eller annan vägghylla som klassiskt skandinaviskt design. Dessa möbler exporteras genom större möbelföretag till stora delar av världen, ofta i paket som kunden får montera själv.

ADD YOUR COMMENT